Kwas kojowy – właściwości i efekty stosowania

Spis treści

1. Kwas kojowy - co to jest?

2. Kwas kojowy - efekty

3. Kwas kojowy - przeciwwskazania

4. Kwas kojowy w proszku - jak stosować?

5. Kwas kojowy - opinie

6. Kwas kojowy - gdzie kupić?

7. Teraz już wiesz, jak stosować kwas kojowy

O kwasie kojowym zrobiło się głośno. Wielu kosmetologów i dermatologów podkreśla jego wyjątkowe właściwości. Kwas kojowy przeciwdziała bowiem problemowi nadmiernej pigmentacji, ale nie tylko. Dlaczego jeszcze warto go stosować? Sprawdź!

Kwas kojowy, znany także pod nazwą Kojic, to aktywna substancja, która pozytywnie wpływa na skórę. Działa przede wszystkim na nieestetyczne przebarwienia, ale wykazuje też właściwości przeciwutleniające, przeciwgrzybicze czy antybakteryjne.

Kwas kojowy – co to jest?

Czym dokładnie jest kwas kojowy? Substancję tę, a właściwie jej dobroczynne właściwości odkryto pod koniec XX wieku, a dokładniej – w latach 80. To naturalny związek pochodzenia roślinnego, który uzyskuje się z grzybów gatunku Aspergillus. Te naturalnie rosną na ziarnach kukurydzy. Wzór chemiczny kwasu kojowego to 5-hydroxy-2-hydroxymethyl-4-pyrone. Czysta postać kwasu kojowego to nic innego jak proszek koloru białego lub cielistego, który bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu i w wodzie. W międzynarodowej nomenklaturze odnajdziemy go pod nazwą kojic. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy substancja ta występuje w produktach kosmetycznych, to musisz jej szukać pod nazwą Kojic acid.

Kwas kojowy „przybył” do Europy z Azji. Ma bardzo szerokie zastosowanie na całym świecie. Najbardziej popularny jest najprawdopodobniej w Japonii. Tutaj wytwarza się go w fermentacji wina ryżowego. Substancję tę wykorzystuje się przede wszystkim w kosmetyce, gdyż świetnie radzi sobie z przebarwieniami. Interesuje się nim coraz więcej dermatologów i kosmetologów. Niektórzy specjaliści z tych dziedzin określają kwas kojowy jako jedną z najskuteczniejszych broni w walce z hiperpigmentacją.

kwas_kojowy_proszek

➡️ Przeczytaj również: Czym jest hiperpigmentacja i jak jej zapobiec?

Kwas kojowy – efekty

Kwas kojowy to bardzo częsty składnik specyfików na przebarwienia skórne, które pojawiają się nie tylko na twarzy. Jego depigmentacyjne działanie może okazać się naprawdę spektakularne. Substancja ta jest w stanie bowiem poradzić sobie nawet z bardzo ciężkimi do usunięcia plamami, na przykład tymi hormonalnymi lub posłonecznymi. Świetnie sprawdza się także w przypadku starzejącej się skóry, na której często pojawiają się tzw. przebarwienia starcze, czy nawet blizny.

Co jeszcze „potrafi” kwas kojowy? Przebarwienia to nie wszystko. Kojic Acid wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe. Zawiera bowiem szereg antyoksydantów, tj. przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. Jeżeli zależy Ci zatem na zmniejszeniu widoczności zmarszczek, to koniecznie weź pod uwagę preparaty z tym składnikiem. Pamiętaj, że kwas kojowy to również doskonałe antidotum na zmarszczki i suchą skórę. Świetnie uelastycznia naskórek i dodaje młodzieńczego, pozornie tylko utraconego, blasku.

Kwas kojowy na trądzik? Oczywiście, że tak! Ta substancja okaże się doskonałym pomocnikiem w pielęgnacji problematycznej cery trądzikowej. Doskonale rozjaśni przebarwienia związane z uporczywym trądzikiem. Dodatkowo zapewnia również ochronę przeciwbakteryjną. Kwas kojowy jest w stanie całkowicie zniwelować stany zapalne.

Wiele osób obawia się stosowania kwasów. Rzeczywiście w internecie można przeczytać sporo historii o niewłaściwym używaniu tego typu substancji. W przypadku kwasu kojowego nie należy się jednak obawiać pieczenia czy podrażnienia skóry. To substancja bardzo bezpieczna, która nie powinna podrażnić skóry (chyba, że znacznie przesadzi się z jej ilością). Warto pamiętać, że w przypadku Kojic Acid, zresztą jak każdego innego kwasu, najważniejsze jest stosowanie odpowiednich odstępów czasowych i oczywiście właściwego stężenia.

 kosmetyki_z_kwasem_kojowym

➡️ Przeczytaj również: Melasma – co to jest i jak się jej pozbyć?

Kwas kojowy – przeciwwskazania

Choć kwas kojowy uznaje się za substancję bezpieczną, to jednak niestety nie może być stosowany przez wszystkich. Podstawowe przeciwwskazania stanowią ciąża i karmienie piersią. W tym newralgicznym okresie skóra wykazuje bowiem wyjątkową delikatność. Może okazać się bardzo wrażliwa na tego typu kuracje. Należy zatem zachować pełną ostrożność, co oznacza rezygnację z wszelkich kwasów kosmetycznych. Kwas kojowy nie nadaje się także przy stanach zapalnych skóry, otarciach, czy świeżych ranach. Wydłuży bowiem znacznie proces gojenia się skóry. Jeżeli jesteś podatna na alergie, to również powinnaś zachować pełną czujność.

Kwas kojowy w proszku – jak stosować?

Jak stosować kwas kojowy na przebarwienia? Kosmetyki z tym składnikiem trzeba użyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Co jednak w przypadku kwasu w proszku? Należy wymieszać do z produktem pielęgnacyjnym, np. z mleczkiem, wodą czy kremem. Wybieraj Kojic w stężeniu od 1 do 4%. Aby uzyskać 1% stężenia kwasu kojowego wymieszaj jedną płaską łyżeczkę tej substancji ze 150 ml wody lub innego płynu. Stężenie regulujesz w bardzo prosty sposób – dodajesz do roztworu większą ilość kwasu. W ten sposób uzyskasz tonik, który nanosisz na wacik i przecierasz nim skórę dwa razy dziennie przez maksymalnie 2 miesiące. Jeżeli jednak już wcześniej osiągniesz satysfakcjonujące efekty, możesz spokojnie już przerwać terapię. Pamiętaj, że kwas kojowy nie podrażni skóry nawet przy wyższych stężeniach. Dodatkowo doprowadzi do rozjaśnienia tylko przebarwień, a nie całej skóry. Kojic stosuj nie tylko na twarz. Możesz go nałożyć także na dekolt, szyję, plecy czy ręce.

Nie zapomnij, że kwas kojowy straci swoją strukturę po kontakcie ze słońcem oraz powietrzem. Dlatego trzymaj go w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Najlepiej wybierać szklany, ciemny flakon, które nie będzie przepuszczał ani wilgoci ani światła. Pamiętajmy o tym, by w trakcie terapii unikać bezpośredniej ekspozycji na promieniowanie UVA i UVB, a także zabezpieczać skórę przed słońcem kosmetykami z filtrami przeciwsłonecznymi, by nie pogłębić problemu przebarwień. Z tego też powodu terapii z kwasem kojowym nie powinno wykonać się latem. Często kwas kojowy łączony jest z innymi kwasami w celu zwiększenia jego penetracji, aby uzyskać lepsze efekty pozabiegowe.

demakijaz_przed_peelingiem_na_twarz

➡️ Przeczytaj również: 3 najlepsze zabiegi kosmetyczne na lato. Jakie zabiegi można wykonywać latem?

Kwas kojowy – opinie

Wiele klientek salonów depilacji laserowej Depilacja.pl zastosowało kwas kojowy i opowiedziało nam o swoich wrażeniach. Panie podkreślały przede wszystkim działanie rozjaśniające. Wielu pacjentkom udało się usunąć plamy pigmentacyjne czy zredukować ślady po zmianach trądzikowych czy po stosowaniu leków hormonalnych. Dodatkowo podkreślały jego właściwości nawilżające, wygładzające i rewitalizujące. Nie można zapomnieć też o poprawie kolorytu skóry, czy usunięciu przebarwień po wizytach w solarium.

pielegancja_skory_kwasem_kojowym

➡️ Przeczytaj również: Jak wyrównać koloryt skóry? Podpowiadamy!

Kwas kojowy – gdzie kupić?

Zastanawiasz się, gdzie możesz dostać kwas kojowy? Kosmetyki z tym składnikiem znajdziesz w popularnych drogeriach, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych. Spytaj o tego typu preparaty sprzedawcę lub szukaj specyfików z substancją Kojic acid w składzie. A co jeśli chodzi o proszkowy kwas kojowy? Gdzie kupić czystą jego substancję? Tutaj również sprawdź sklepy internetowe. Te bardziej specjalistyczne drogerie www na pewno będą miały w asortymencie tego typu produkty.

Teraz już wiesz, jak stosować kwas kojowy

Z pewnością zainteresował Cię kwas kojowy. Działanie tej substancji na pewno pozytywnie Cię zaskoczy. Zastosuj Kojic na przebarwienia, trądzik czy jako kurację przeciwstarzeniową.