Masło shea do pielęgnacji skóry – dlaczego warto je stosować?

Spis treści

1. Masło shea - co to jest i jak powstaje?

2. Masło shea - skarb Afryki

3. Masło shea - właściwości

4. Masło shea na twarz i nie tylko - zastosowanie

5. Masło shea - rafinowane czy nierafinowane?

6. Masło shea - jak stosować?

6.1. Masło shea na twarz

6.2. Masło shea na rozstępy

6.3. Masło shea na włosy

6.4. Masło shea na stopy i dłonie

6.5. Masło shea na usta

Szukasz skutecznego specyfiku, który będzie miał szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie Twojej skóry? Weź pod uwagę masło shea. Właściwości tego preparatu są nieocenione! Poznaj szczegóły.

Masło shea, znane także pod nazwą masło karite, to jeden z popularniejszych składników kosmetyków. Nic dziwnego. Świetnie działa m.in. na suche włosy, pękające usta czy szorstką skórę. Masło shea wykorzystywane jest w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Często stosuje się go w czystej postaci, ale też jako składnik wspierający. Jakie są właściwości tego produktu? W jaki sposób należy go stosować, aby zapewniał najlepsze efekty? Gdzie można kupić masło karite? W poniższym artykule odpowiadamy na te i wiele innych, podobnych pytań. Sprawdź koniecznie!

Masło shea – co to jest i jak powstaje?

Masło karite, czyli masło shea, to tak naprawdę olej. Powstaje w procesie przetwarzania orzechów masłosza. Masłosz Parka, bo taką pełną nazwę nosi, rośnie na sawannach w Zachodniej i Centralnej Afryce. Pochodzi z rodziny sączyńcowatych. W późnym okresie osiąga pełną dojrzałość. Pierwsze owoce, które potem przerabia się na słynne masło shea, zbierane są nawet po… 40 latach. Samo drzewo ma żywotność nawet 300 lat. Może urosnąć nawet do 25 metrów. 

Owoce shea, z których tworzy się masło, wyglądem przypominają bardzo duże jagody. W ich środku dostępne są brązowo-czerwone twarde nasiona, które zawierają dużo tłuszczów. Nawet połowa składu owoców shea to tłuszcze. 1 kg masła shea powstaje z około 15 kg nasion. Owoce zbierane są w drugiej połowie roku – najczęściej od lipca do grudnia. 

Masło shea samo w sobie jest dość bardzo tłuste. Charakteryzuje się też lekko orzechowym zapachem. Stosując je w wersji „czystej” trzeba uważać, ponieważ może plamić tkaniny. 

 Przeczytaj także:Jak nawodnić odwodnioną skórę? Sprawdzone sposoby.

Masło shea – skarb Afryki

Nie bez powodu masło shea nazywane jest skarbem Afryki. To właśnie na tym kontynencie szczególnie docenia się walory tej substancji. Rdzenni mieszkańcy uznają nawet masło shea za święte. Przed zbieraniem owoców odbywa się rytuał o nazwie Begu. Punkt pierwszy to zjedzenie dania z owoców masłosza, a punkt drugi to złożenie ofiary. Dopiero wtedy nadchodzi czas na właściwe zbiory. Co ciekawe prace te mogą wykonywać tylko kobiety.

Masło shea trafiło do Europy dopiero w XVII wieku. Przywiózł je Mungo Park. Substancja ta stała się bardzo popularna dopiero w drugiej połowie XIX wieku. W XX wieku była już powszechna. Z czasem zyskała sporą konkurencję w postaci masła kakaowego. To jest znacznie prostsze w uprawie. Mimo to nadal bardzo docenia się masło shea. W kosmetyce wciąż króluje i nie wygląda na to, by coś miało to zmienić. 

Masło shea – właściwości

Jakie właściwości zawiera masło shea? Oto kilka punktów, które warto wyróżnić:

  • wysoka zawartość witaminy A,
  • wysoka zawartość witaminy E,
  • wysoka zawartość witaminy F,
  • wysoka zawartość substancji odpowiadających za wzmocnienie m.in. cementu komórkowego skóry i jej warstwy rogowej. Efekt? Znacznie lepsza elastyczność skóry,
  • zawartość naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Masło shea na twarz i nie tylko – zastosowanie

Masło shea do ciała? A może na twarz i włosy? Jak najbardziej! Substancja ta ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce właśnie. Często stanowi jeden z ważniejszych składników produktów. Masło karite znajdziemy m.in.:

  • w kremach do twarzy przeznaczonych do różnych typów cery,
  • w balsamach do ciała,
  • w olejkach do masażu,
  • w emulsjach np. na podrażnienia skóry,
  • w szamponach i odżywkach przeznaczonych głównie do suchych i kręconych włosów,
  • środkach myjących.

Warto wiedzieć, że masło shea funkcjonuje też w branży spożywczej. Znajdziemy je m.in. w słodyczach czekoladowych. Od 2012 roku masło karite stosowane jest także jako biomasa na cele energetyczne. Sprawdza się również jako impregnat do instrumentów i… mebli z drewna. Prawda, że to bardzo wszechstronny produkt?

Masło shea – rafinowane czy nierafinowane?

Każdy olej, nie tylko ten shea, pozyskuje się albo w sposób rafinowany albo nierafinowany. Masło nierafinowane wytwarza się ręcznie po prostu poprzez mechaniczne wyciskanie orzechów w odpowiedniej temperaturze (która nie może przekraczać 70 stopni C.). Tak uzyskany olej ma więcej składników odżywczych, w tym witaminy E, niż olej pozyskiwany w sposób rafinowany. Taki produkt smakuje oraz pachnie naturalnie. Na pewno jego wadą jest to, że może powodować alergiczne reakcje

Masło rafinowane może być wytwarzane na dwa sposoby. Po pierwsze za pomocą chemicznych rozpuszczalników (w temperaturze powyżej 90 stopni) albo poprzez odfiltrowanie oleju po uprzednim wyciśnięciu orzechów w prasach. Rafinowanie niestety pozbawia oleje i masła sporej ilości związków odżywczych. Z drugiej strony ma dłuższy termin ważności i pachnie neutralnie (co dla innych może być też minusem). 

Masło shea – jak stosować?

Sprawdź, jak stosować masło shea i w przypadku jakich części ciała sprawdzi się najlepiej.

Masło shea na twarz

Jak masło shea sprawdza się w pielęgnacji twarzy? Zawarte w nim witaminy A, E i kwasy tłuszczowe działają regenerująco, przeciwzmarszczkowo, wygładzająco oraz odżywczo. Masło shea doskonale natłuszcza skórę, łagodzi wszelkie podrażnienia i zabezpiecza przed ewentualnym przesuszeniem. Nic dziwnego, że wybierają go osoby z każdym typem cery. Masło karite sprawdzi się w pielęgnacji nawet trądziku, a wszystko to dzięki przeciwzapalnym i antybakteryjnym właściwościom. Warto również dodać, że substancja ta świetnie się wchłania i nie wywołuje podrażnień. Warto stosować ją na dzień i na noc (np. w formie kremów nawilżających). Czyste masło shea zaleca się stosować punktowo, głównie na wysuszone fragmenty skóry. 

Masło shea na rozstępy

Tutaj właściwości są bardzo podobne jak w przypadku stosowania na twarz. Chcesz nawilżyć, zregenerować i wypielęgnować skórę? Najlepsza odpowiedź to masło shea. Pomoże także w ujędrnieniu skóry i zniweluje… rozstępy. To świetna wiadomość dla pań, które chcą poprawić wygląd swojego ciała bez inwazyjnych działań. 

Masło shea na włosy

Masło shea doskonale sprawdza się także w przypadku włosów. Wygładza je i zapobiega puszeniu dzięki „zamykaniu” łusek włosowych. Dzięki regularnemu stosowaniu włosy stają się miękkie i połyskujące. Zaleca się stosowanie kosmetyków do włosów (szamponów, odżywek, masek) z dodatkiem masła shea szczególnie latem, gdy kosmyki są wysuszone. Twoje włosy są bardzo przesuszone np. w wyniku częstego farbowania? Tym bardziej musisz sięgnąć po produkty z dużą dawką masła karite. 

Masło shea na stopy i dłonie

Skóra Twoich dłoni czy stóp jest dość mocno przesuszona, a nawet podrażniona? Zastosuj produkty (np. krem do rąk czy stóp) z masłem shea. Dzięki temu nie tylko poczujesz ulgę, ale też zostawisz na tych częściach ciała ochronny film, które zapobiegnie utracie wody. 

Masło shea na usta

Naskórek warg ust często ulega przesuszeniu. Potrzebuje naprawdę silnego nawilżenia i natłuszczenia. A wszystko dlatego, że na skórze ust nie ma gruczołów łojowych i potowych. Dlatego ta szybko ulega przesuszeniu czy nawet łuszczeniu. Masło shea bardzo często stanowi składnik pomadek czy balsamów do ust. Tutaj warto też pomyśleć o stosowaniu tej substancji w czystej postaci. 

Masło shea kupisz m.in. w drogeriach internetowych. Warto je mieć w swojej łazience, by stosować punktowo, ale też dodawać do domowych kosmetyków (np. peelingów). Jeżeli jednak nie chcesz bawić się w samodzielną produkcję tego typu preparatów, skorzystaj z tych gotowych. Powodzenia i udanej pielęgnacji.